Uzaicināt draugu Favorītos English Latviešu Русский
Sākums Ziņas Makšķerniekiem Forums Pasākumi Upes un Ezeri Bildes Video Sludinājumi Aptaujas Spēles Blogi Cope Ārzemēs
Ziņas Makšķerniekiem / Interesantas Ziņas / Ko der zināt par zivīm
Raksts
Ievietojis : Admin
Ko der zināt par zivīm
2009-03-12 12:48:25

Zivis uzturvērtības ziņā neatšķiras no dzīvnieku gaļas. Tajās ir maz saistaudu, tāpēc tās ir ātri pagatavojamas un viegli sagremojamas.

 

To gaļā ir daudz minerālvielu - kaļķis, fosfors, dzelzs, jūras zivīs - arī jods. Sevišķi daudz A un D vitamīna ir zivju aknās, no kurām iegūst eļļu. Savukārt ikri satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, taukus, vitamīnus un minerālvielas. Kaviārs ir produkts, kas rosina ēstgribu, tāpēc ļoti iecienīts kā uzkožamais. Arī reņģēs ir daudz proteīna, kā arī fluors, jods, selēns, niacīns un D vitamīns.

 

Pēc tauku daudzuma zivis iedala liesās (līdakas, mencas, reņģes, karpas, asari) un treknās (laši, stores, ketas, sīgas, zuši, nēģi, siļķes). Liesās pārsvarā vāra un cep, treknās visbiežāk sāla un dūmo. Tomēr vārītas treknās zivis ir daudz garšīgākas par liesajām. Lai vāroties tām saglabātos krāsa, ūdenim pievieno nedaudz etiķa. Zivis ir gatavas tad, kad to acis kļūst baltas un izspiežas. Mazas zivtiņas parasti liek jau vārošā ūdenī.

 

Sagatavojot (vārot, cepot) reņģēm nav jānokasa zvīņas. Visveselīgākos ēdienus var pagatavot, sautējot tās ar visām asakām tik ilgi, kamēr mīkstas. Asakas ēdienam papildus dod kalciju, jodu un fosforu.

 

Lai reņģes iegūtu kraukšķīgu virskārtiņu, tās iepriekš apviļā rudzu miltos, sajauktos ar rīvmaizi. Zivis pirms pagatavošanas vēlams apsālīt, tad tās būs sulīgākas, taču sāli var iejaukt arī miltos, - tad tās iesālīsies cepoties. Ja zivis uzreiz negatavo, tās vēlams iztīrīt un izberzt ar sāli un pipariem no iekšpuses un ārpuses un uzglabāt vēsumā.

 

Jūras zivis pirms cepšanas vēlams apslacīt ar etiķi vai citrona sulu, tad tās ir stingrākas un smaržīgākas. Tikko nozvejotām gatavojot var pielikt tikai dilles, jo tām tāpat ir patīkama garša.

 

Zivīm nevajadzētu ļaut nomirt lēnā nāvē, jo tad tām izdalās inde. Kamēr tās ir svaigas, saglabājas elastīgi audi (ar pirkstu iespiesta bedrīte uz ādas ātri izlīdzinās), spožas acis, gaišas žaunas, zvīņas cieši turas ādā un asakas neizlobās no audiem.

 

Pirms kaltēšanas reņģes vai citas mazas zivis uz pāris stundām ieliek sālsūdenī. Pēc tam pakar pie galvas, izverot aukliņu vai stieplīti caur acīm. Kad zivtiņas nožuvušas, tās ieziež ar eļļu, lai pasargātu no mušām.

 

Marinēto zivju aromātu rada garšvielas un zaļumi, ko kaisa starp zivju kārtām. Vienmērīgāk reņģes iemarinējas, ja uz pēdējās kārtas burciņā uzliek vieglu slogu.

 

 

(c) by Latgales Laiks

 

share Nosūtīt draugam
Balsot
0 balsis
Komentāri

Powered by:
BoonEx - Community Software; Dating And Social Networking Scripts; Video Chat And More.
Visas tiesības aizsargātas © 2025 Makšķerē.LV
Рыбалка в Украине. Сайты о рыбалке. ТОП